2016/06/08

BUGARSKA / Manastir Rila




 *Tekst i fotografije na blogu, deo su publikovanog teksta o Bugarskoj, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published article on Bulgaria, protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
 

 

Svi postovi o BUGARSKOJ:






Manastir Rila / Photo: Ivana Dukcevic @ All rights reserved
Spoljne zidine Manastira Rila / Photo: Ivana Dukcevic @ All rights reserved

Rečica u podnožju  planine Rile / Photo: Ivana Dukcevic @ All rights reserved


Stotinak kilometara južno od Sofije, 40-tak km pre odvajanja za ski centar Bansko, sa leve strane ugledaćete snežne vrhove planine Rile, koji se često bele sve do kraja proleća. Čuvena planina, poznata je po Manastiru Svetog Ivana Rilskog, ili skraćeno Rilskom manastiru (Рилски манастир), koji ne bi trebalo da propustite ukoliko vas put nanese u ove krajeve. 

Skrenuvši sa magistrale levo, ubrzo ćete proći kroz selo koje se takođe zove Rila, i uz put videti natpise na seoskim kućama za prodaju meda i “bivoljeg mleka” (kravlje mleko, na bugarskom). Nakon oko pola sata vožnje, 30-ak kilometra sporednog puta odvešće vas do samog kraja – parkinga ispred zidina Rilskog manastira. 


Ulaz u kompleks Manastira Rila / Photo: Ivana Dukcevic @ All rights reserved
Manastir Rila / Photo: Ivana Dukcevic @ All rights reserved



Ovaj prelepi pravoslavni manastir osnovao je u X veku (927. godine) isposnik Ivan Rilski. Prema predanju, živeo je kao isposnik u obližnjoj pećini, a kada je preminuo njegovi učenici su započeli sa gradnjom manastira. Jedan je od nekoliko najstarijih na Balkanu i deo je UNESCO-ve, svetske kulturne baštine. Unutar visokih kamenih zidina, sa mnoštvom crno-belih i crveno-belih dekorisanih lukova, nalazi se interesantna, freskama bogato oslikana crkva, kameni zvonik i monaške odaje sa starom kuhinjom. 

Manastir na nadmorskoj visini od 1147 m, opasan visokim, kamenim zidinama, arhitektonski i vremenski se poklapa sa manastirima Svete Gore (Atosa), u Grčkoj. Jedina razlika je u tome što je u atoskim manastirima ženama pristup zabranjen, a muškom svetu treba specijalna dozvola, pa je i to dovoljan je razlog da posetite jedinstveni manastir iz tog perioda, za sada bez plaćanja  dozvole, ili ulaznice. 

Manastir je bio uništen na početku turske okupacije, ali je tokom XV veka donacijama Svete Gore Atoske, Ruske crkve i Mare Branković (ćerke Đurađa Brankovića), renoviran. Jedno vreme bio je pod vlašću srednjovekovne Srbije.


Ulaz u crkvu Manastira Rila / Photo: Ivana Dukcevic @ All rights reserved
Suvenirnice kraj Manastira Rila / Photo: Ivana Dukcevic @ All rights reserved




Na izlazu iz kompleksa sa druge strane u odnosu na ulaz, u podnožju manastirskih zidina teče planinska reka, a prelaskom preko mosta stiže se do nekoliko autentičnih starih kuća, koje su zbog priličnog broja turista koji posećuju manastir pretvorene u prodavnice suvenira. Srebro, stara metalna zvona, keramičke činije i čokančići karakterističnih bež, oker, smeđih i modrih šara, kao i drveni suveniri, ćilimi i stoljnjaci, predstavljaju neke od suvenira koje možete pazariti na ovom mestu. 


Nedaleko od Sofije, sa druge strane planine Rile nalazi se jedan od tri najpoznatija centra bugarskog ski turizma - Borovec (Боровец). Ukoliko ste međutim ljubitelj zimskih sportova, verovatno ćete pre otići u Bansko (treći ski centar je južnije Pamporovo). Neki skijaši u Srbiji, staze Boroveca i Banskog često porede sa Kopaonikom i (nekada) Brezovicom, gde je Bansko (kao nekada Brezovica) izbor za iskusnije skijaše.



Suvenirnice pored Manastira Rila / Photo: Ivana Dukcevic @ All rights reserved
Suvenirnice pored Manastira Rila / Photo: Ivana Dukcevic @ All rights reserved
Crkvica pored Manastira Rila / Photo: Ivana Dukcevic @ All rights reserved
Prodaja svežeg kravljeg mleka ("bivolsko mleko") i ovčijeg kiselog mleka u selu Rila / Photo: Ivana Dukcevic @ All rights reserved



Još o Bugarskoj:








Nema komentara:

Objavi komentar