2017/05/16

JAPAN - Japanska banja - onsen / Kinosaki Onsen

UMETNOST PUTOVANJA zahvaljuje se: kompaniji Japan Experience (sa sedištem u Londonu) najvećem svetskom sajtu o putovanju u Japan, Japan Rail (Japanskim železnicama), Nishimuraya Honkan iz Kinosaki Onsena (jednom od TOP 10 japanskih onsena), kompaniji Voyagin - vodećem turističkom sajtu za putovanje na Daleki istok, i predstavništvu aviokompanije Turkish Airlines u Beogradu, koji su marketinški pomogli 17-dnevno putovanje Japanom.
*Tekst i fotografije na blogu zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

The ART of TRAVEL would like to thank: Japan Experience - the world leading site on traveling to Japan (London office) and Japan Rail (Shinkansen bullet trains), Voyagin (the leading web site on traveling to East Asia), Nishimuraya Honkan in Kinosaki Onsen - one of the TOP 10 Japanese onsen and the Turkish Airlines, for providing the 17-day journey to Japan.
*The text and photographs on the blog are protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.



Svi postovi o JAPANU:












Kinosaki Onsen, jedan od TOP 10 japanskih onsena - Nishimuraya Honkan / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, jedan od TOP 10 japanskih onsena - Nishimuraya Honkan / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, jedan od TOP 10 japanskih onsena - Nishimuraya Honkan / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





Japan je ostrvska zemlja čijih se pet većih i 6848 manjih ostrva nalazi u nizu nalik ogrlici, na takozvanom “vatrenom pojasu” Pacifika. Na ovom mestu susreću se dve velike tektonske ploče, nalazi najveći broj vulkana na Zemlji i godišnje dogodi najveći broj zemljotresa. U području oko planina vulkanskog porekla, iz zemlje izbijaju izvori mineralne, termalne vode, koje su još od davnih vremena Japanci počeli da koriste u banjske svrhe. Po broju termalnih voda i banja Japan  se nalazi na prvom mestu u svetu, sa njih više od 3000.

Onsen je japanska reč za izvor termalne vode. Izraz se odnosi na sve termalne banje - i one u okviru privatnih, gostinskih kuća (ryokan) u kojima možete odsesti, one na otvorenom, kao i onsene u okviru hotela (sento). 

Najpoznatiji onseni u Japanu nalaze se:
- Na centralnom ostrvu Honšu (Honshu): u podnožju planije Fuđi (oko 90 km jugozapadno od Tokija), u okolini mesta Nikko (oko 120 km severoistočno od Tokija), u Japanskim Alpima i u okolini Kjota (gradić Kinosaki Onsen, na primer); 
- Na istoku ostrva Kjušu (Kyushu), u mestu Beppu; 
- Na zapadu ostrva Šikoku (Shikoku) u Matsujami (Matsuyama), do koje se najbrže stiže hidrogliserom iz Hirošime (1 sat i 10 minuta).


Unutrašnjost onsena razdvojena je prema polovima, jer u delovima u kojima se nalaze bazeni sa termalnom vodom boravak moguć samo ukoliko ste potpuno nagi. U cenu dnevne ulaznice često, ali ne i obavezno ulazi: peškir, jukata (yukata - kratki kimono-ogrtač), kao i drvene nanule (geta) koje imaju nešto više drvene platforme (radi izdizanja stopala u odnosu na vlažno tlo). Prosečna cena dnevnog boravka u onsenu je oko 1000 jena (isto je u dinarima).





Kinosaki Onsen, ulaz u Nishimuraya Honkan / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, Nishimuraya Honkan / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, Nishimuraya Honkan / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, u bašti Nishimuraya Honkan / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




TETOVAŽA i pravila onsena...

S obzirom da se u Japanu tetovaže tradicionalno vezuju za kriminal i pripadnike japanske mafije (yakuza), u japanskim termalnim banjama - onsenima ulaz tetoviranim osobama je izričito zabranjen. Ovo pravilo u većini banja važi i za ne-Japance. Čak i ako imate sasvim malu tetovažu na telu, teško da ćete uspeti da je sakrijete od osoblja jer se u japanske onsene ulazi potpuno nag. Ova predostrožnost nastala je iz razloga što su u prošlosti mnoge mafijaške egzekucije vršene u banjama, u momentima kada nagi protivnik uz sebe nije imao ni odeću, ni hladno oružje.

Čak i ako nemaju veze sa jakuzom, tetovaže (irezumi) su u Japanu i tradicionalno znak loše reputacije i kriminala. Tradicija seže do VII veka kada je tadašnji car umesto smrtne kazne kao doživotnu kaznu naredio tetovažu izvesnog okorelog kriminalca. 

Danas je zbog velikog broja stranih turista od kojih neki imaju tetovaže, određen broj japanskih onsena ipak počeo da odobrava njihov ulazak u iste, ali je taj broj i dalje veoma mali (potražite ih putem interneta). Ukoliko odsedate u japanskim privatnim butik-hotelima ili gostinskim kućama (ryokan) koji u okviru kuće, u bašti imaju svoj privatni onsen, u njima pravilo o tetovažama za goste ne važi.




Kinosaki Onsen, Nišimuraja Honkan, polivanje vodom pre ulaska u bazen / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, Hišimuraja Honkan - pravila japanskog onsena / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, Hišimuraja Honkan / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, soba sa privatnim bazenom u Nišimuraja Honkanu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Jedno od najboljih mesta gde u Zemlji izlazećeg sunca možete isprobati čari japanskog onsena je Kinosaki Onsen, mestašce na dva sata vožnje vozom od Kjota (ukoliko imate JR Pass, vožnja do Kinosaki Onsena je uključena u propusnicu: JR Pass - https://www.japan-rail-pass.com/. Kinosaki Onsen smešten je duž rečnog kanala, u nevelikom procepu između brda, na manje od dva kilometra od obala Japanskog mora (unutrašnje more između Japana i Kine/Korejskog poluostrva).

Možete izabrati neko od sedam javnih kupatila i po ceni od oko 800 - 1000 jena (isto je u dinarima) čitav dan se povremeno banjati u vreloj mineralnoj vodi (radno vreme je najčešće od 7 do 23 h), na japanski način. U banji ćete dobiti drvene nanule (geta) i kratki kimono (yukata), te ovako odeveni možete u svakom momentu izaći iz zdanja onsena i prošetati se jedinom uličicom u centru mesta, duž kanala (većina turista, naročito stranaca uobičava da ovako "paradira" mestašcem), i vratiti se nazad. Banjska voda je vrela (nešto iznad 40 stepeni) i ne preporučuje se boravak duži od 10 minuta u kontinuitetu, te su iz ovog razloga povremene šetnje u pauzi između dva kupanja deo lokalnog folklora u kojima danas mahom učestvuju strani turisti.




Kinosaki Onsen / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, jedno od sedam javnih kupatila / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, jedno od javnih kupatila / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Ukoliko želite da u ovom simpatičnom mestu provedete više od par sati, prenoćite i ostetite atmosferu japanske banje, predlog je da izaberete boravak u jednom od najlepših, najtradicionalnijih i najluksuznijih banjskih rjokana (ryokan - tradicionalna kuća-hotel) ne samo u Kinosaki Onsenu već i u čitavom Japanu.

Nishimuraya Honkan (Nišimuraja honkan), najčuvenija je banja Kinosaki Onsena osnovana pre skoro jednog veka, i među turistima važi za jedan od TOP 10 onsena u Japanu: http://www.nishimuraya.ne.jp/global/ / global@nishimuraya.ne.jp / honkan@nishimuraya.ne.jo / tel: +81-796-32-2211 / fax: +81-796-32-4456

Predivno, staro zdanje onsena preuređeno je sa izuzetnim ukusom u tradicionalnom, minimalističkom stilu. U njemu je moguće odsesti u fantastično uređenim sobama koje gledaju na unutrašnju, tradicionalnu japansku baštu. Počev od lobija, gde ostavljate svoju obuću i dobijate papuče, gde možete popiti japanski zeleni čaj, preko sa izuzetnim ukusom uređenih hodnika, stepeništa i prolaza, pa sve do soba u kojima se spava na madracima prostrtim na podu, na tatami prostirkama, pri uređenju ovog onsena vodilo se računa o svakom i najsitnijem detalju.

Unutar Nišimuraja honkana postoji i mali muzej, gde možete videti ne samo predmete koji su pre stotinak godina korišćeni u ovoj banji (češljevi, kutijice, ogledalca, čak samurajski kostim), već i stare fotografije na kojima se vidi kako je izgledao život u nevelikoj banji pre više od 70 godina.




Kinosaki Onsen, lobi Nišimuraja Honkana / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, jedna od soba Nišimuraja Honkana / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, muzej Nišimuraja Honkana / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, muzej Nišimuraja Honkana / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




S obzirom na pravilo japanskog onsena da se u deo sa bazenom ulazi nag, u suterenskoj bašti postoje dva odvojena dela - za žene i za muškarce. Oba su predivno uređena, a kako bi posetioci mogli da iskuse i jedan i drugi, svakog dana u popodnevnim satima (posle 14 h) prepodnevni ženski deo postane muški, i obratno. Dizajn ova dva kupatila razlikuje se po tome što jedan ima centralni deo u pločicama nalik kineskoj banji, dok je drugi u kamenu i uklopljen u prirodu - japanski, i ima spoljni i unutrašnji bazen.

Pre ulaska u banju (bazen), dobićete mali peškirić (za ovlaš brisanje) i istuširati se polivajući se vodom iz dvrenih bačvi (većina Japanaca tokom boravka u banji drži peškirić sklopljen na glavi). Kada završite sa kupanjem, na izlasku ćete dobiti veliki peškir za brisanje. Nakon banjanja, na spratu iznad čeka vas osveženje: ohlađeni japanski zeleni čaj ili ledeni sok od japanske šljive (potpuno drugačija od naše, evropske šljive - kolačima od japanske šljive na primer dodaje se - so! Ipak, sok je odličan i slatkast).

U najluksuznijim sobama Nišimuraja honkana, u okviru kupatila postoji privatni bazen za banjanje, a pogled iz bilo koje sobe, sa prvog sprata na unutrašnju baštu - praznik je za sva čula. Na najisturenijem delu sobe potpuno u staklu, iz fotelja čija su sedišta na podu, osim predivno okresanog japanskog drveća i stilizovanog kamenja, u potočiću bašte plivaju ribice nalik zlatnim - na engleskom Koi fish, na japanskom nishikigoi - dekorativna vrsta azijskog šarana. Narandžaste, žute, crne i bele boje, kao i kombinacije u šarama dve ili tri ove boje zajedno, dekorativne šarane možete videti i u centralnom rečnom kanalu gradića kako se u grupama "ukopavaju" u rečni mulj, i kako im sa mostića koji kanal premošćuju oduševljena deca bacaju mrvice.




Kinosaki Onsen, kinesko kupatilo Nišimuraja Honkana, sa pločicama / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, Nišimuraja Honkan - japansko kupatilo najčešće je sazidano kao neodvojivi deo okolne prirode / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, japansko kupatilo Nišimuraja Honkana / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, Hišimuraja Honkan, osveženje nakon kupanja - ledeni zeleni čaj i sok od japanske šljive / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, Hišimuraja Honkan, u bašti sa "zlatnim ribicama" (vrsta azijskog dekorativnog šarana) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





Tipični suvenir Kinosaki onsena je hrana od sušene ribe i morskih kraba obližnjeg Japanskog mora (udaljenog manje od 2 km), koja je u radnjama najčešće božanstveno upakovana.


KAKO STIĆI

Do Kinosaki Onsena stiže se iz Osake ili iz Kjota, regionalnim vozovima sa centralnih železničkih stanica. Iz oba mesta, JR vozovi ponekad zahtevaju presedanje u mestu Fukučijama (Fukuchiyama - susedni peron, samo se bukvalno pređe preko perona i uđe u voz, u čemu će vam pomoći i zaposleni), ili su direktni bez presedanja. Kinosaki Onsen je poslednja stanica. Nosiocima JR Pass, ove vožnje su uključene u propusnicu. Nekoliko vozova iz Osake i iz Kjota svakodnevno polazi do Kinosaki Onsena. Za povratak je slično (pogledajte red vožnje na: http://www.hyperdia.com/en/ ).





Kinosaki Onsen, regionalni voz iz Kjota JR Pass - https://www.japan-rail-pass.com// Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kinosaki Onsen, suveniri - hrana od ribe i plodova mora / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

 

Nema komentara:

Objavi komentar