2016/01/19

ŠPANIJA / Alcala de Henares



*Tekst i fotografije na blogu, deo su publikovanih knjiga o Španiji (ISBN 978-86-7722-374-8) i o Madridu (ISBN 978-86-7722-353-3), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published books on Spain (ISBN 978-86-7722-374-8) and on Madrid (ISBN 978-86-7722-353-3), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
 




Svi postovi o ŠPANIJI:











ALKALA DE ENARES
 -
Jedan od dva najstarija univerziteta Španije 
i rodno mesto Servantesa


Univerzitet u Alkali de Enares (Alcala de Henares) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Alkala de Enares (Alcala de Henares) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



30 km istočno od Madrida, na nadmorskoj visini od 654 m, kraj autoputa u smeru ka Barseloni nalazi se gradić od oko 204 000 stanovnika - Alkala de Enares (Alcala de Henares, od arapskog "Al-qualat-en-Nahr" što znači: "Tvrđava na reci Nahr"). Iako je prva naseobina na ovom mestu nastala za vreme vladavine Mavara odakle potiče i naziv grada, mesto je danas poznato širom Španije kao jedan od dva najstarija univerzitetska centra u zemlji i jedan od najstarijih u Evropi. Ceo kompleks univerzitetskih zdanja koji potiču s kraja srednjeg veka, UNESCO je 1998. godine uvrstio na listu svetske kulturne baštine.

Iako je prvi univerzitet u ovom gradu osnovan još 1293. godine, čuveni španski inkvizitor, kardinal Sisneros (Cisneros), godine 1499. izvršio je reformu obrazovanja i osnovao prvi planski univerzitetski grad „Universitas Complutensis“ u Evropi. Za svoju ideju dobio je dozvolu lično od pape. 

  

Glavna ulica - Kalje Major (Calle Mayor) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Glavna ulica - Calle Mayor / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


U narednom periodu u gradu je osnovan koledž Colegio Mayor de San Idefonso (danas najočuvaniji renesansni univerzitet Evrope) čije zdanje možete obići, zatim koledž Colegio Menor de San Jeronimo, gde su u sali "Patrio Trilingue" predavanja držana na latinskom, hebrejskom i arapskom.

Danas se u sali nalazi studentski restoran Meson del Estudiante - Inn de Alcala de Henares, u kojem se mogu ručati tipična stara jela Španije: supa od belog luka i čokolada sa prepečenim parčićima hleba, na primer.

U okviru univerzitetskog kompleksa nalazi se i Palacio de Laredo, danas muzej osnivača univeziteta, kardinala Sisnerosa (Museo Cisneriano), kao i Kraljevski koledž - Colegio del Rey, u kojem su studirala deca kraljevskih sluga. Na Univerzitetu u Alkali da Enares između ostalih su studirali i najčuveniji pisci Španije: Migel Servantes (Miguel de Cervantes), Lope de Vega i Kalderon de la Barka (Calderon de la Barca).


Univerzitet  / Universidad - Colegio Mayor de San Ildefonso

KAKO STIĆI: U centru starog grada, ulaz iz slepe uličice kod Plaza de Cervantes. 
RADNO VREME: Dvorišni deo Univerziteta možete obići sami, a u obilazak ostatka zdanja možete samo sa vodičem: vikendom na svakih pola sata, 11 - 19.30 h, a radnim danima na svakih sat vremena, 10 - 19 h.
ULAZNICE: Obilazak dvorišnog dela je besplatan, dok obilazak zdanja košta 5 evra.




Univerzitet - Colegio Mayor de San Ildefonso / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Univerzitet - Colegio Mayor de San Ildefonso / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Jedno od zdanja Univerziteta / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Kuća-muzej Servantesa  
(Museo Casa Natal de Cervantes - Casa Museo Cervantes) 

Glavna ulica mesta, Calle Mayor (čita se: Kalje Major i znači "glavna ulica"), nije samo poznata po srednjovekovnim kućama od opeke koje stoje na starinskim, kamenim stubovima. U njoj se u XVII veku u kući na broju 48, rodio najpoznatiji pisac Španije i osim Šekspira jedan od dva najpoznatija ikada - Miguel de Cervantes Saavedra.

Ulaz u njegovu rodnu kuću je besplatan i možete je posetiti svakodnevno. U njoj ćete videti kako su izgledale prostorije u kojima je rođen i odrastao Servantes, njegovu kolevku, očevu sobu, kuhinju i veliki unutrašnji patio (dvorište) sa bunarom na samom ulazu. Kuća-muzej Servantesa otvorena je svakim danom osim ponedeljkom, 10 - 18 h, a ulaz je besplatan (www.museo-casa-natal-cervantes.org).




Muzej-kuća Servantesa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Muzej-kuća Servantesa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Muzej-kuća Servantesa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Ono najsimpatičnije u Alkali de Enares su krovovi, dimnjaci, čak tornjevi crkava i univerzitetskih zdanja koji su u proleće i leto prepuni ogromnih gnezda roda. Udobno smeštene, na jednom krovu često ih ima i po dve do tri porodice.  




Rode / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Alcala de Henares / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



O Servantesu...


Migel de Servantes Savedra (Miguel de Cervantes Saavedra, 29. IX 1547 - 23. IV 1616) bio je četvrto od sedmoro dece u imućnoj građanskoj familiji koja je sticajem okolnosti vremenom osiromašila, te se njegov otac pridružio španskoj vojsci gde je radio kao lekarski pomoćnik i pratio je svuda gde se ratovalo.

I mladom Migelu sticanje novca nije išlo od ruke, pa se iako fakultetski obrazovan oprobao u mnogo raznih zanimanja. Godine 1569, obreo se u Rimu gde je u Vatikanu jedno kratko vreme radio kao asistent izvesnog kardinala, usput proučavajući umetnost i književnost italijanske renesanse. Kasnije, i sam je dospeo u špansku vojsku sa kojom je brodom putovao po celom Istočnom Mediteranu, video Grčku, Tursku, deo Azije i Afrike, učestvovao u čuvenoj Bici kod Lepanta (1571, Nafpaktos / Patra, Grčka - kada je ogromna hrišćanska flota pod vođstvom Španije porazila flotu Osmanske imperije), a u povratku sa putešestvija 1575, kod obala Katalonije bio zarobljen od strane alžirskih gusara.

Kada se nakon pet godina zarobljeništva vratio u Španiju (otkup gusarima platili su njegovi roditelji i katolička crkva, red trinitaraca), prvo je otišao u Madrid, a kasnije se naselio u gradu Valjadolidu (Valladolid) gde je počeo da piše. Prvi deo svoje najčuvenije knjige "Don Kihote" (Don Quixote" ili "Don Quijote") završio je kada je imao 61 godinu, a roman je prvi put objavljen 1605. godine.

Interesantno je da su dva velikana svetske književnosti - Viljem Šekspir (William Shakespeare) i Migel de Servantes (Miguel de Cervantes), umrli, tj. sahranjeni istog dana, iste godine - 23. aprila 1616, te je ova neverovatna koincidencija bila povod da UNESCO 23. april proglasi za Međunarodni dan knjige i izdavaštva.



Spomenik Servantesovim junacima - Don Kihoteu i Sančo Pansi ispred Muzej-kuće Servantesa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Univerzitet u Alkali de Enares / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





GRINIČKI MERIDIJAN

Ukoliko od Alkale de Enares nastavite autoputem dalje ka istoku (ka Saragosi i Barseloni), nakon oko 400 km proći ćete ispod interesantnog luka na mestu gde Zemljom "prolazi" grinički meridijan. To praktično znači da se više od 80 % Španije ustvari nalazi zapadno od Griniča, ali sa časovnom zonom istom kao u Srbiji. Nakon ovog, verovatno ćete razumeti zbog čega se u isto vreme kada u Srbiji sunce izlazi oko 6, to u Španiji dešava oko sat i po, do dva kasnije. Iz ovog razloga, radnje i škole u Španiji počinju sa radom tek u 10 h. Suprotno Španiji, časovna zona susednog Portugala je ista kao i ona u Velikoj Britaniji.



Grinički meridijan na autoputu Madrid - Barselona / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Grinički meridijan na autoputu Madrid - Barselona / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Nema komentara:

Objavi komentar